Haber

ABD’nin teklifi Ankara tarafından kabul edilmedi, kural olarak sunuldu…

Ankara, ABD Bakanı Blinken’in çantası “Rehine değişimi, geçici ateşkes ve insani yardım” 3 unsurun yer aldığı teklif paketini kabul etmedi. Bakan Fidan, “Önce kalıcı ateşkes, ardından rehine değişimi ve insani koridor”kuralını sundu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken arasındaki görüşme sadece Türkiye’de değil, özellikle Ortadoğu’da da ilgiyle izlendi. Yaklaşık 1 saat sürmesi planlanan toplantı toplamda 3 buçuk saat sürdü. Fidan ve Blinken 2 buçuk saat baş başa, yaklaşık 1 saat de heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda Türkiye’nin tezleri ve düşünceleri Hakan Fidan tarafından Blinken’e çok net bir şekilde aktarıldı.

3 ELEMAN TEKLİFİ

Toplantıda temel olarak üç konu ele alındı. Ankara ve Washington başlıklar üzerinde hemfikir ancak başlıkların önceliği ve içeriği konusunda farklılıklar ortaya çıktı. Fidan, Blinken’e acilen atılması gereken üç adım olduğunu aktararak, vakit kaybetmeden İsrail’in buna ikna edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan Fidan, Filistin ve İsrail tarafının çözümün kapısını ancak kalıcı ateşkesle açabileceğini, Hamas tarafının ise rehine değişimi konusunda ancak kalıcı ateşkesle ikna edilebileceğini muhatabına vurgulu bir şekilde aktardı.

SİLAHLAR SUSTURULMALI

Fidan, Türkiye’nin rehine değişimi konusunda ciddi bir çaba sarf ettiğini, kalıcı bir ateşkesle bu çabaların artırılabileceğini ve kolaylıkla sonuç alınabileceğini söyledi. Fidan, kalıcı ateşkesle birlikte Gazze’ye açılacak insani koridordan gıda, ilaç ve hastane tıbbi malzemelerinin sağlanması gerektiğini, durumu çok ağır olan hastaların ise bu insani koridordan nakledilmesi ve tedavilerinin sağlanması gerektiğini belirtti. ülkeler.

ÇÖZÜMÜN YOL HARİTASI

Blinken üç ana başlığa itiraz etmese de içerik ve düzen konusunda farklı bir yaklaşım ortaya koydu. Blinken, acil öncelikli adımın rehine değişimi olduğunu belirtti. Blinken, her şeyden önce mahkum değişimi ve ‘insanlık duraklaması’Fidan’dan İngilizce 72 saatlik ateşkes teklifine ‘Kalıcı ateşkes’Kalıcı ateşkesle kalıcı barışın kapısının açılabileceği ve bir analiz masasının oluşturulabileceğini anlattı.

‘BÖLGEDE NEFRET UYANIYOR’

Bakan Fidan, ABD’nin İsrail’in yaptıklarına ciddi bir mesafe koymaması nedeniyle dünyada çok ciddi ve sistematik bir tepki aldığını ve özellikle bölgede nefret nesnesi haline geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

“İsrail’in yaptıklarından uzaklaşmayarak kozmik ahlaki maliyetleri aşındırıyorsunuz.”

BU zulme karşı sessiz kalamayız

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Aleynik ile bir araya geldi. Bölgesel konuların yanı sıra ikili ilişkilerin de ele alındığı toplantının ana konuları arasında Gazze’de yaşanan insanlık dramı da yer aldı.

Fidan, İsrail’in güvenliği şiddet yoluyla sağlayamayacağını vurguladı. “Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet karşısında kimse sessiz kalamaz” söz konusu. Fidan, Ukrayna’daki çatışmalara da dikkat çekti. “Ukrayna’daki savaş uluslararası hukuk temelinde sona ermelidir. Taraflar arasında irade oluşursa Türkiye müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazırdır.”mesajı verdi.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ

haberbozyazi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu