İsrail’de sivil itaatsizliği protesto için yarın 3 bin polis görevlendirildi
İsrail’de, hükümetin yeni yargı düzenlemesine karşı yarın düzenlenmesi planlanan sivil itaatsizlik hareketleri için 130 farklı bölgeye 3 bin polisin konuşlandırılacağı bildirildi.
İsrail Polis Şefi Kobi Shabtai yaptığı yazılı açıklamada, polisin “insanların gösteri yapmasına izin vereceğini ancak yolların kapatılmasına müsamaha göstermeyeceğini” söyledi.
Shabtai, İsrail polisinin gösteri hakkını demokratik bir devletin mihenk taşlarından biri olarak gördüğünü kaydetti.
Shabtai, “Diktatörlüğe Karşı Direniş Günü” adı altında yolların kapatılması, tren seferlerinin durdurulması gibi sivil itaatsizlik eylemleriyle kent sakinlerinin mal ve kamu malına zarar verilmesine izin verilmeyeceğini belirterek, şunları kaydetti: rutin hayatın aksamasına sıfır tolerans göstereceklerdir.
Trafiğin durdurulmasına, yolların kapatılmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Sözlerini kullanan Shabtai, protestolara karşı yarın İsrail’in 130 farklı bölgesine 3 bin polis gücünün konuşlandırılacağını vurguladı.
Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine yönelik protestolar kapsamında yarın ülke genelinde yolların kapatılması, tren seferlerinin durdurulması gibi gündelik hayatı aksatacak “sivil itaatsizlik eylemlerine” davetiye çıkarılıyor.
En büyük gösterilerin akşam saatlerinde Tel Aviv’de gerçekleşmesi bekleniyor.
Netanyahu hükümetinin tartışmalı ‘yargı reformu’
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa tasarısını planladıklarını duyurdu.
Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerinin Parlamento’ya devredilmesine yönelik saldırıları, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargısı arasında gerginliğe neden oldu.
Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan Yargıtay, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” muhalefet gerekçesiyle Meclis’in çıkardığı yasaları bozma yetkisine sahiptir.
Netanyahu hükümeti, Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisini kaldıracağını açıkladığı yargı düzenlemesinde belirtti.
İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine yönelik itirazlarını yazılı olarak sunarken, yaygaralarının “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişi haklarının korunması” ilkelerini zedelemeye odaklandığını paylaştı.
Başkan Isaac Herzog, hükümetin yargı düzenlemesi konusunda fikir birliğine “yakın” olduğunu söyledi. Buna rağmen muhalefet liderleri, hükümetin düzenleyici yasama sürecini durdurmadan müzakereleri reddettiklerini söylediler.
Ülkede, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine ve sağcı politikalarına karşı 9 haftadır her Cumartesi günü kitlesel gösteriler yapılıyor.
Başta Tel Aviv olmak üzere ülkenin onlarca noktasında ve Hayfa, Batı Kudüs, Birussebi ve Netanya gibi büyük şehirlerde düzenlenen gösterilere on binlerce İsrailli katılıyor.